GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR, TÜRKİYE’NİN DAYANIŞMA GÜCÜDÜR !

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde 11 ilimiz etkilenmiş, büyük bir yıkım gerçekleşmiş, 40 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiş, 100 binden fazlası yaralanmış ve milyonlarca kişi yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalmıştır.

 "Asrın felaketi" olarak adlandırılan ve hepimizi derinden sarsan depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Bu büyük acının yıldönümünde, vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza sağlık, sıhhat ve şifa diliyoruz. 

Ülkemizin bu zor zamanında Türkiye'nin dört bir yanından gelerek umut ışığı olan, dayanışmanın en güzel örneğini gösteren, merhamet ve iyilik sahibi tüm gönüllülere ve gönüllü kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz. 

Depremin ilk saatlerinde arama-kurtarma, barınma ve güvenlik hizmetleriyle vatandaşının yanında ve yardımında olan, yaraların sarılması için tüm imkanlarını seferber eden Cumhurbaşkanımıza ve liderliğindeki devlet kurumlarımıza, devlet büyüklerimize ve gönüllülükle vazife ifa eden tüm bürokratlarımıza şükran ve minnetlerimizi arz ederiz.

 Dayanışma ve İyilik Hareketi 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin hemen ardından Türkiye'nin dört bir yanından gönüllüler ve gönüllü kuruluşlarımız, depremden etkilenen insanlarımız için seferber olmuşlardır. 

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfımız ve bağlı gönüllü kuruluşları da depremin ilk saatlerinden itibaren “Devlet başta, millet seferberlikte” ilkesiyle, 20 bin gönüllüyle deprem bölgesinde yer almışlardır. Depremzede vatandaşlarımız için sahip olunan tüm imkanlar hizmet ve kullanıma açılmıştır.

Depremin ilk saatlerinden itibaren, Gönüllü Kuruluşlarımıza ait arama-kurtarma ekipleri, ekipmanları ve iş makinalarıyla, enkaz altında kalan vatandaşlarımıza ulaşmak için yoğun çaba göstermişlerdir. Tahliye edilen depremzedeler için tüm gönüllü kuruluşlarımızın yurtları kullanıma açılmıştır. 

Gönüllü kuruluşlarımız, deprem bölgesindeki insanlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere çadır kent ve konteyner kent gibi geçici barınma inkanları sağlamışlardır. Kurulan aşevleri, mobil mutfaklar, yardım ve destek merkezleri, lojistik depoları, çamaşırhaneler, sağlık çadırları, çocuk oyun alanları, geçici eğitim merkezleri, kadın destek merkezleri, psiko-sosyal destek merkezleri, protez merkezi vb. hizmetlerle devletin yönlendirmesi ve desteğiyle afetzedelere hizmet ulaştırmışlardır. Uzak ve ulaşımı zor bölgelere arazi araç filosuyla sağlık ve insani yardım malzemeleri taşınmıştır. 

İnsani Yardım Gücümüz 

Kahramanmaraş depremi, Türkiye'nin sosyal yardımlaşma ve manevi dayanışmada ne kadar güçlü bir toplum olduğunu göstermiştir. Felaketin ilk anlarından itibaren gösterilen birlik, beraberlik ve yardımlaşma, Türkiye'nin insani yardım gücünü tüm dünyaya göstermiştir. Bir araya gelerek, insani yardım gücümüze güç katan her şahıs ve kuruluşa saygılarımızı sunuyoruz. 

İnşa ve İhya İçin Olağanüstü Çalışma 

Devletimiz, milletimizin desteği ile, depremden etkilenen bölgelerin inşası ve ihyası için büyük bir organizasyonla çalışmalarını aralıksız sürdürmüş ve ailelerin yüzleri gülmeye başlamıştır. Bu bağlamda, konut, eğitim, sağlık ve altyapı projeleri başta olmak üzere, bölgenin kalkınması için olağanüstü çabalar devam etmekte olup, desteklerin çok önemli olduğunu ve devam etmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kahramanmaraş depreminin birinci yıl dönümünde, afetlere karşı daha hazırlıklı bir Türkiye için her evin ve her kurumun hazırlıklı olma çalışmalarına gaflete kapılmadan devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Acılarımızdan ders almalıyız. Afet bilincinin artırılması ve afetlere hazırlıklı bir toplum oluşması, gelecekteki olası felaketlerin etkilerinin azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır. 

Birlikte Daha Güçlüyüz 

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) olarak, Kahramanmaraş depreminin birinci yıldönümünde bir kez daha vurgulamak isteriz ki; birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket ettiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yoktur. Türkiye'nin insani yardım gücü, deprem bölgesini yeniden canlandıracaktır. Gönüllü kuruluşlarımız, dayanışma gücümüzdür. Hep birlikte, daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğimize olan inancımız tamdır. 

Mehmet YILDIZ 

Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı

TGTV DEPREM BÖLGESİ SAHA GÖZLEMLERİNİ KAMUOYU İLE PAYLAŞTI