TGTV'den Eğitimi Geliştirme Vakfı'na Önemli Ziyaret

3 Şubat 2024 – İstanbul Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Yıldız, Başkan Vekili Mustafa Şimşek ve Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Nail Çamcı, 3 Şubat 2024 Cumartesi günü, Eğitimi Geliştirme Vakfı’nı (SEDEF), Eyüpsultan’da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Türkiye Koordinatörlüğü Bürosunda ziyaret etti. Ziyarette, vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topaloğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri Nurettin Alan, Mustafa Yelek de hazır bulundu. Ziyaretin ana gündemi, Eğitime Destek Vakfı’nın faaliyetleri ve TGTV'nin olası katkılarının neler olabileceği oldu. Hasan Topaloğlu, Eğitimi Geliştirme Vakfı'nın (SEDEF) ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana geçen süreci katılımcılarla paylaştı. Vakfın 2001 yılında kurulduğunu ve 2003 yılında üniversitenin kuruluş iznini aldığını belirten Topaloğlu, bu yıl üniversitenin 20. yıl dönümünü kutladıklarını ifade etti.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Türkiye Ofisi, Eyüpsultan

 TGTV, Gönüllü Kuruluşlar Arasındaki Gönül Köprüsüdür

 Toplantıda, gönüllü kuruluşların dinamik yapısına dikkat çeken Yıldız, "Biz de üyelerimizi daha yakından tanımak, hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğini öğrenmek istiyoruz. Bu toplantılar, gönüllü kuruluşlarımızın faaliyetlerini daha yakından tanımamıza ve ne gibi süreçlerden geçtiklerini anlamamıza imkân sağlıyor. TGTV’nin yönetim kurulu ziyaretleri, gönüllü kuruluşlarımız arasında gönül köprüsü vazifesi görmektedir. Gönüllü kuruluşlarımız arasında daha fazla iş birliği ve dayanışmanın olmasını istiyoruz ve bunun için de bizim katkımız ne olabilir düşüncesiyle yola çıktık. "dedi. 

TGTV - Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Yönetim Kurulu Ziyareti

Eğitimi Geliştirme Vakfı : “Bosna-Hersek ve Türkiye arasında Akademik Bir Köprüyüz” 

Eğitimi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Hasan Topaloğlu, Eğitimi Geliştirme Vakfı’nın Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ni kurarak, Bosna-Hersek ve Türkiye arasında akademik bir köprü kurduğunu söyledi. 

Vizyoner Bir Fikrin Doğuşu : Cumhurbaşkanımızın, İBB Başkanlığı döneminde verdiği talimat 
Hasan Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin kuruluş fikrinin nasıl geliştiği hakkında bilgi vererek, “1998 veya 1999 yıllarında, o dönemde Bosna-Hersek'in eğitim ve kültür bakanı olan Prof. Dr. Fahruddin Rızvanbegoviç'in Türkiye ziyareti, Eğitimi Geliştirme Vakfı ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin temellerinin atılmasında kritik bir rol oynadı. Prof. Dr. Fahruddin Rızvanbegoviç, Bosna savaşında Türkiye'nin verdiği destekten sonra, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla bir üniversite kurulması fikrini ortaya attı.” Dedi. Hasan Topaloğlu, Bosna-Hersek ve Türkiye arasında sadece siyasi ve ekonomik değil, aynı zamanda kültürel ve akademik bir bağın kurulması gerektiğine dair ortak bir anlayış oluştuğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanımızın, İBB Başkanlığı döneminde verdiği talimatla, Şaban Erden ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu gibi isimlerin projeye dahil olduklarını, Veysel Eroğlu Hoca'nın "Bu işi yapıyoruz" demesiyle somut adımlar atılmaya başlandığını ifade etti.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi  Kampüs Alanı Tanıtımı

Türkiye’deki “Kat sayı problemi” ve “Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı” Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Kuruluşunu Hızlandırdı. 

Hasan Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin kurulmasını o yıllarda Türkiye'de yaşanan “kat sayı problemi” ve “üniversitelerdeki başörtüsü yasağı” uygulamaları hızlandırdığını belirterek yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eğitim Geliştirme Vakfı (SEDEF) 11 Aralık 2001 tarihinde Bosna ve çevresinde öğretim ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek üzere kurulduğunu söyleyen Topaloğlu,  “Eğitim Geliştirme Vakfı, Türk ve Boşnak kurucuları aynı çatı altında toplayan ve Bosna Hersek Hükümeti'nin kuruluş izni verdiği ilk vakıftır. Vakıf, Bosna Hersek yasaları ve Avrupa Birliği öğretim şartlarını yerine getirerek, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni (IUS), 2003 yılında Balkan bölgesindeki en büyük eğitim projesi olarak kurmuştur. İlk olarak Kiralık bir yer tuttuk. Oranın tadilatını yaptık.  En üst katı yurt yaptık. Öğrencileri o sırada %100 burslu aldık. 72 öğrencimiz vardı, 58'i Türkiye'den ,14'Ü Bosna'dan. Yemek ve yurt ücretsizdi.” 

Eğitimi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Hasan Topaloğlu

Vakıf Ruhu ve Azmin Gücü : “Nevzat Kor Hoca’yla çok dolaştık”

 Eğitimi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin kuruluş sürecinde önemli bir eğitim yatırımı yapıldığını ve bu süreçte yaşanan bazı zorlukları anlattı. “O zamanlar Türkiye’de yeni kurulan bir üniversite vardı. Kurucusu medyadaki açıklamasına göre 50 milyon dolar harcadığını söylemişti. Biz, "Parayı bulalım da öyle başlayalım deseydik, o parayı bulamazdık, üniversiteyi de kuramazdık. Nevzat Kor Hoca’yla çok dolaştık o zamanlar. Böyle kimseden para alamıyorsun. Bazı büyük büyük isimler var. Gidiyorsun. Boş dönüyorsun. Allah'a şükür bugün geldiğimiz noktada çok kaliteli üniversitemiz var.” 

Bosna'dan, İslam Dünyasına Açılan Eğitim Kapısı 

Hasan Topaloğlu ,Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) olarak, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin sadece Bosna'da değil, geniş bir coğrafyada adından söz ettirdiğini söyleyerek şu bilgileri verdi. “Vakfın iktisadi teşekkülü olan Sedef d.o.o şirketi, üniversitenin kantin, restoran, yayıncılık ve diğer kampüs hizmetlerini de işleterek, bir vakıf akarı yaklaşımıyla, kurum içi kaynakları etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Böylece eğitimde sürekliliği ve kaliteyi garanti altına alıyoruz. Bu anlayışla bugün üniversitemizde 2.393 öğrenciye kaliteli eğitim hizmeti sunmaktayız.”


Gönüllü Kuruluşlara Yönelik Eğitim Kampanyası Var 

Hasan Topaloğlu ,Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) olarak, TGTV’nin üye kuruluşlarına yönelik olarak bir indirim kampanyası başlattıklarını ifade ederek, Türkiye irtibat bürosundan gerekli bilgilerin alınabileceğini ifade etti.   TGTV'nin bu anlamlı ziyareti, sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin ve dayanışmanın önemini bir kez daha vurguladı. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin 20. yılı, bu iş birliğinin ve eğitime olan bağlılığın güzel bir örneği olarak kayıtlara geçti.

Geçmişin Çizgisi Belgesel Tanıtım: https://drive.google.com/file/d/133o-HTvKIPauZ5mQm993n8td6EkyWTl9/view?usp=sharing

Tanıtım Filmi : https://www.youtube.com/watch?v=Dc2KfPiZcSk&t=7s