MÜLTECİ ALGISI ÇALIŞMA GRUBU İSTANBUL GÖÇ İDARESİNİ ZİYARET ETTİ

06.01.2023

TGTV’nin Gönüllü Teşekküller İşbirliği Programı kapsamında başlatılan, Mülteci Algısı Çalışma Grubu, İstanbul Göç İdaresi Müdürü Bayram Yalınsu’yu ziyaret etti. TGTV  Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Orhan Demir başkanlığındaki heyette, İDSB, Anadolu Federasyonu, Deniz Feneri Derneği, Yardımeli Derneği, TACEV,  ASSAM ve ATAA İnsani Yardım Derneği temsilcileri yer aldı.

Olumsuz Mülteci Algısını Doğru Bilinen Yanlışlar Besliyor.

Mülteci Algısı Çalışma Grubu Başkanı Orhan Demir, TGTV’nin 28 - 30 Ekim 2022 tarihinde yaptığı Gönüllü Teşekküller Zirvesi sonrasında, olumsuz mülteci algısını sonlandırmak üzere, Mülteci Algısı Çalışma Grubunu kurduğunu söyledi. Olumsuz algının yanlış bilgiler üzerinden kurulduğuna dikkat çeken Demir, TGTV öncülüğünde yapılan ve gönüllü teşekküllerin iş birliği yaptığı çalışmalarla, olumsuz algıyla, kaynağında mücadele edilebileceğinin altını çizdi. Demir, doğru bilinen yanlış bilgilerin ve uzman görüşlerinin kamuoyu ile buluşturulmasının önceliğine dikkat çekti.

Düzensiz göç ile mücadeleden taviz verilmiyor

İstanbul Göç İdaresi Müdürü Bayram Yalınsu, Mülteci Çalışma Grubunun önemli bir adım olduğunu vurguladı. Göçün topluma anlatılması ve güncel olaylar ile ilgili sağlıklı bilgilerin yaygınlaştırılmasının  ihtiyaç olduğunu söyledi. Yalınsu, Türkiye’nin özelde de İstanbul’un ortadoğuda cazibe merkezi olmasının, günlük turist sayısını 1 milyon sayısına çıkardığını, vatandaşların,  turizm amaçlı gelen ile mülteci olarak bulunanlar arasında ayrım yapacak  farkındalığı olmadığını aktardı. Alışveriş merkezlerinde, kafelerde ve turistik yerlerde bulunan ortadoğu kökenli turistlerin müllteci olmadığının bilinmesi bile olumsuz algının azalmasına neden olabileceğine değindi. Olumsuz algının kaynağını başka bir örnekle açıklayan Yalınsu, düzensiz  göç ve göçmen ile hukuki statü almış mültecilerin ayni kefeye konulduğunu ifade eden Yalınsu, düzensiz göç ile mücadeleden taviz verilmediğini ancak hukuken mültecilik hakkı elde etmiş kişilerin de kanuni haklarının olduğunun altını çizdi. 

TGTV öncülüğündeki Mülteci Algısı Çalışma Grubu, göç idaresi ile görüşmelerin devam ettirilmesine ihtiyaç olduğu düşüncesi ve yakın zamanda çalışma toplantıları yapılması teklifi ile ziyaretini sonlandırdı.

Ziyaret ile ilgili Orhan Demir kısa bir açıklama videosu